Matkalaukun osto-opas

Hyvä matkalaukku

Kun matkalaukun osto tulee ajankohtaiseksi, on hyvä miettiä muutamia asioita, mitä hyvässä matkalaukussa tulisi olla, jotta laukku palvelisi sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Matkalaukkua ei kannata ostaa kiireessä ja tuotteita vertailematta, sillä hyvästä ja kestävästä laukusta saa pitkäikäisen matkakumppanin.

Matkalaukun koko

Matkalaukku tulisi valita matkan tarkoituksen ja pituuden mukaan. Lyhyellä matkalla pärjää pienellä laukulla, mutta pidemmällä matkalla pakattavaa on paljon. Usein matkustelevan kannattaa investoida pariin erikokoiseen laukkuun.  Matkalaukut jaotellaan usein kolmeen eri kokoryhmään pieni, keskikokoinen ja suuri laukku.

     ·         Pieni on usein cabin kokoinen 55cm eli sen saa ottaa mukaansa lentokoneen sisään. Katso kaikki lentolaukut täältä!
     ·         Keskikoko on 60-69cm korkea ja noin 60-80 litraa, se sopii hyvin vajaa viikon kestävälle reissulle.

     ·         Suurin koko on 70cm-> ja noin 80-120 litraa, se sopii hyvin pidemmille reissulle tai parin ihmisen tavaroille lyhyemmälle matkalle.  Suurta matkalaukkua ostaessa kannattaa huomioida laukun yhteismitat (korkeus, leveys ja syvyys) ettei ne ylitä 158cm mittoja.
Osa lentoyhtiöistä saattaa veloittaa lisämaksun liian suurista matkalukuista.


Lentoyhtiöiden tiukentaessa matkatavaroiden painorajoituksia on keveys yksi matkalaukun tärkeimmistä ominaisuuksista. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon laukku painaa pakkaamattomana. Matkalaukut painavat nykypäivänä n. 2,3-6kg tyhjillään.

Matkalaukun materiaali

Matkalaukun materiaalin valinta on usein maku kysymys. Kovapintainen matkalaukku suojaa paremmin sisällä olevia tavaroita, pitää kosteuden laukun ulkopuolella sekä kestää kovia iskuja peremmin. Kovapintaisia matkalaukkuja on sekä vetoketju kiinnityksellä, että salpalukoilla. Salpalukolliset laukut pitävät muotonsa parhaiten, joten ne suojaavat tavaroitasi varmimmin.

Kankainen matkalaukku joustaa hieman kovaa laukkua enemmän ja monessa kankaisessa mallissa on vetoketjulla avattava lisäosa, millä saa lisää tilaa laukkuunsa. Kankainen matkalaukku avautuu useimmiten laukun päältä, jolloin laukku vie avattuna vähemmän tilaa hotellihuoneessa, kun taas kovapintainen aukeaa keskeltä kahtia ja molemmat puoliskot tulee levittää lattialle. Kankaisessa matkalaukussa on usein myös enemmän erilaisia taskuja.

Matkalaukun pyörät

Matkalaukussa on joko kaksi tai neljä pyörää. Matkalaukun yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on pyörien valinta. Hyvät ja hiljaiset pyörät takaavat mukavan reissaamisen.

·         Kaksipyöräisessä laukussa on usein hieman suuremmat, osittain laukun rungon suojassa olevat renkaat ja niitä on mukavampi vetää hiekkamaastossa. Kaksipyöräisissä laukuissa on myös hieman enemmän sisätilaa kuin neljäpyöräisissä laukuissa.

·         Neljäpyöräistä matkalaukkua voi työntää, vetää tai kuljettaa sivuttain vierellä. 360-astetta pyörivät pyörät ovat ihanteelliset isoilla lentokentillä ja asfaltilla kuljettaessa. Nelipyöräiset laukut kulkevat myös hiekassa ja lumessa hyvin perässä vetäen.

 

 

 

Matkalaukun hinta

Matkalaukkuja löytyy kaikenlaisille budjeteille – edullisimmillaan ison matkalaukun saa jo muutamalla kympillä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kovin laadukkaita materiaaleja ei ole käytetty halpalaukuissa, eikä laukulta voikaan odottaa kovin pitkää elinikää. Materiaaleissa on suuria kestävyyseroja, vaikka ulkopuolisesti katsottuna ne näyttäisivätkin samanlaisilta.

 

 

Luksusmerkkien matkalaukkuihin saa käytettyä halutessaan, vaikka nelinumeroisen summan, mutta jo parilla sadalla eurolla saa todella hyvälaatuisen laukun, joka kestää monet reissut. Laatumerkeillä on yleensä 2-10 vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille, mikä takaa myöskin sen että osat ovat vaihdettavissa ainakin takuun ajan uuteen, mikäli jokin sattuu rikkoutumaan tai rengas kulumaan. Näin ollen sinun ei tarvitse ostaa kokonaan uutta laukkua vaan vioittuneet osan pystyy vaihtamaan uuteen.


Täältä voit lukea hyvän artikkelin matkalaukun pakkaamisesta sekä katsoa videon kuinka pakata matkalaukku.