Luotettavaa toimintaa- sertifikaatti

Luotettavaa toimintaa - Verkkoteollisuus ry:n sertifikaattiVerkkoteollisuus Ry:n Luotettavaa toimintaa -laatumerkki on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville kuluttajaverkkokauppaa käyville yrityksille. Laatumerkin avulla yritys voi osoittaa asiakkaalle toimivansa lain ja sääntöjen mukaisesti.

Vain ne verkkokaupat, jotka ovat sitoutuneet näiden sääntöjen noudattamiseen, ovat oikeutettuja Verkkoteollisuus Ry:n Luotettavaa toimintaa laatumerkin käyttöön. Lisäksi Laatumerkin omaava yritys sitoutuu noudattamaan kuluttajariitalautakunnan ratkaisusuosituksia.


Laatumerkin keskeisiä kriteerejä


Verkkoteollisuuden laatumerkki edellyttää mm. seuraavien ehtojen täyttymistä:


Myyjän tiedot
Myyjän yritystiedot, osoitetiedot ja yhteystiedot löytyvät sivuilta aina vaivattomasti.
Voit aina tarkistaa myyjän tiedot, mitä sopimusehtoja noudatetaan, sekä miten myyjä huolehtii mm. asiakasrekisteristään.


Asiakaspalvelu

Myyjä on sitoutunut pyrkimään vastaamaan yhdeydenottoihisi viimeistään seuraavan arkipäivän aikana, ellei poikkeustilanteista muuta johdu.


Tuote- ja hintatiedot

Esitetyt hinnat sisältävät arvonlisäveron, eikä tuotteilla ole piilotettuja kuluja. Tuotekuva vastaa todellisuutta ja tuotteesta on annettu kaikki oleelliset tiedot. Mahdolliset lisäkulut, toimitusmaksut ja maksutapaan liittyvät maksut kerrotaan tilauksen teon yhteydessä selkeästi ja eritellysti.


Toimitusaika
Tuotteiden arvoitu toimitusaika kerrotaan päivien tarkkuudella tuotetiedoissa. Myyjän velvollisuus on toimittaa tuote sovittuna aikana (arvioidun toimitusajan sisällä) ja sovitulla hinnalla. Mikäli myyjä ei tähän pysty, hänet on velvoitettu kertomaan siitä heti. Lisäksi jos sovitusta toimitusajasta viivästytään, asiakkaalla on yleensä oikeus saada korvaus viivästymisen vuoksi syntyneestä vahingosta.


Toimitusehdot ja ohjeet

Toimitusehdoista löydät tarvittavat tiedot liittyen toimitustapoihin, maksutapoihin ja niihin liittyviin ehtoihin. Lisäksi sivuilta löytyy selkeät ohjeet tuotepalautuksiin ja reklamaatioihin.


Tilausvahvistus

Tilaamisen yhteydessä saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen, jossa on ohjeet peruuttamiseen ja virheilmoituksen tekoon.


Oikeus tutustua tuotteeseen

Käytännössä sinulla on oikeus tutustua tuotteeseen samalla tavoin kuin myymälässä. Tuotepakkauksen avaaminen tutustumista varten ei tarkoita peruutusoikeuden menettämistä, mutta et voi esimerkiksi tuotteen sovittamisen jälkeen ottaa tuotetta käyttöon ilman peruutusoikeuden menettämistä. Tuotteessa ei siis saa näkyä käytön jälkiä. Joissakin erikoistapauksissa (esim. sinetöity ohjelmistotuote tai räätälöity tuote) saattaa palautusoikeus olla erilainen, mutta nämä poikkeukset on tuotu selvästi esille tuotteen tiedoissa sekä tilauslomakkeella.


Tuotteen palauttaminen ja kaupan peruuttaminen

Sinulla on kuluttajansuojalain mukainen 14 vuorokauden peruutusaika. Kaupan peruuttaminen tarkoittaa sitä, että tilanne palautetaan sellaiseksi kuin se oli ennen kaupantekoa. Asiakas palauttaa saamansa tuotteen myyjälle, ja myyjä palauttaa asiakkaalle koko kauppahinnan toimituskuluineen ja palautuskustannukset. Kaupasta ja sen peruuttamisesta ei siis yleensä saa koitua asiakkaalle mitään kuluja. Palauttaminen tapahtuu sujuvasti myyjän toimittaman palautuslomakkeen ja ohjeiden avulla. Myyjän on viivytyksettä ja viimeistään 30 päivän kuluttua tavaran takaisin saatuaan palautettava, mitä hinnasta on maksettu, sekä korvattava kuluttajalle palauttamisesta aiheutuneet kulut, jos tavara tai suoritus voidaan palauttaa tavanomaisella tavalla postitse.


Oikeus vahingonkorvaukseen
Asiakkaalla voi olla oikeus saada hinnan alennusta tai vahingonkorvausta myyjän sopimusrikkomuksen vuoksi. Myyjä on rikkonut sopimuksen esimerkiksi silloin, jos hän ei ole toimittanut tuotetta lainkaan maksusta huolimatta tai jos tuotteessa on virhe.


Suoramarkkinointi 
Myyjän on annettava mahdollisuus kieltää yhteystietojen käyttö jokaisen markkinointiviestin yhteydessä (sähköposteissa on linkki tai ohje, jonka avulla voi välittömästi kieltää suoramarkkinoinnin).